Mini Sziklakert

Szeretne sziklakertet, de nincs hozzá elég helye a kertben, vagy visszatartják a kiépítés magas költségei, valamint a későbbiekben vele járó intenzív és rendszeres karbantartási munkálatok?
Valljuk be, a sziklakertek valóban nagyon szépek és mutatósak tudnak lenni, ha azok a kert megfelelő pontján, jól kiválasztott alapanyagokból, szakszerűen vannak megépítve, és a későbbiekben sem mulasztjuk el a kötelező fenntartási munkálatokat. De ha a négy alappillér közül bármelyik is hiányzik, a kertünk rövid idő elteltével inkább fog hasonlítani egy gyomos kőkupacra, mint sem egy szemet gyönyörködtető sziklakertre!

mini sziklakert 6

Ha nem akarja Magát és pénztárcáját ilyen „kockázatnak” kitenni, de mégis szeretne a természet apró ékszereiben gyönyörködni – rekonstruálva természetes élőhelyüket –, akkor a miniatűr sziklakertet Önnek találták ki! Óriási előnyük, hogy kézzel könnyen mozgathatók (egy bizonyos méretig), ezért ott helyezzük el őket, ahol szeretnék. Lehet az terasz, erkély, ablakpárkány, napsütötte vagy árnyékos fekvés; egyszóval a kertünk bármely pontján nagyon mutatósak.

Ajánlom még azoknak, akiknek nincs saját kertjük, de rendelkeznek terasszal vagy erkéllyel, és szeretnének 1-2 alacsony termetű örökzöldet és/vagy virágzó évelőt nevelgetni. Kis idő elteltével nagyon szép növénytakarót kapunk, és ne feledjük, nem kell minden tavasszal újra és újra beültetni a kőedényt, mint az egynyári növények esetében.

mini sziklakert 6

Tőzegbeton

A kőedényeket tőzegbetonból készítjük, mely apró szemű sóder, rostált tőzeg és cement megfelelő arányú keverékéből áll. Óriási előnye, hogy a benne található szerves anyagoknak köszönhetően hamar megtelepednek a felületén a különböző növényi szervezetek, így már akár pár hónap alatt is egy mohával fedett kőedényt kapunk, ami így már semmiben sem különbözik egy homokkőből kivájt edénytől. Bizonyos méretbeli határokon belül bármilyen nagyságú kőedényt ki tudunk önteni, megfelelve így az Ön egyedi igényeinek!

mini sziklakert 6

Kőzetek

Két különböző eredetű kőzetet különböztetünk meg: a vulkanikust és az üledékest. Miniatűr sziklakertekben mindkettőt felhasználhatjuk. A vulkanikus eredetű kőzetek sötét színűek, ezért jó kontrasztot adnak az élénk színű virágoknak, bár nagyon kemény felületűek, ezért a növények nehezen telepednek meg rajtuk. Az üledékes kőzetek általában világosabb színűek és puhábbak. Idővel ezek is besötétednek, de a tulajdonságukból adódóan a növények képesek rajtuk hamar megtelepedni, megtörve így az élő és élettelen közti kontrasztot.

mini sziklakert 6

Növények

Mint már említettem, a miniatűr sziklakerteket elhelyezhetjük bárhol, ahol csak szeretnék, vagy ahol lehetőségünk van rá. Mi ennek megfelelően választjuk ki az alkalmazandó növényeket, figyelembe véve a tájolást, a kitettséget, azt hogy a napsütötte vagy az árnyékos órák száma a nagyobb a kiválasztott területen. A névből és méretből is adódóan javarészt kistermetű növényeket alkalmazunk, úgy hogy a virágzási idők egymást kövessék, biztosítva így egy állandóan virágzó színfoltot a miniatűr sziklakertünkben.

mini sziklakert 6
mini sziklakert 6

További képek az egyedi készítésű mini sziklakertjeinkről

Partnereink